Millys rätta element

Nu skriver jag det där nöjd-med-min-sökhund-inlägget ändå :) Det går lite upp och ner i knaspinscherägandet, idag är det upp:

Att släppa Milly i sökskogen, är som att stoppa tillbaka en fisk som hamnat på land, i vattnet. Nästan i alla fall :) Inte för att hon är så otroligt grym och bra på alla sätt och vis (vi har fortfarande mycket kvar att lära), men det är en sån bra miljö för henne. Hon är nog så bra som hon kan bli, när vi tränar sök.

Hon är glad hela tiden. Taggad till tusen, men kan ändå koncentrera sig och lyssna på instruktioner. Hon är inte det minsta osäker på någon eller något. Hon VET att alla människor är där för hennes skull ( hon ser det ju så ;) ), och de är BARA snälla. Och bjuder på jättegott godis. :) Hon umgås med folk som vilken självsäker hund som helst, klättrar på dem och fjäskar och har sig.
Jag tror att allt beror på att det är hon som får ta kontakt med figgarna, det är ingen som tränger sig på henne. Hon har dessutom hela skogen att fly ut i om det skulle behövas, därmed är det omöjligt att känna sig trängd.
Kombinationen av skogsrusande i full fart, nosarbete, godisätande, beröm, och allmänt glad och avslappnad stämning gör sökträning till Millys absoluta favoritsysselsättning! Det är så kul med sök att hon blir ledsen när hon får gå in i bilen igen...

Idag var det med en ny figurant, en kvinna som Milly aldrig träffat förr. Genast blev Milly intresserad av henne, och såg till att bli bjuden på godis. Efter att ha "använt" henne som figurant till Millys omgång så var Milly helt såld. Hon gick på eget initiativ fot med kvinnan på stigen, satte sig snyggt vid hennes vänstra sida när hon stannade osv. Hmm.. Hur gick det till, att hon fick så fin skogslydnad med min hund? :D

Vi fortsatte att köra flying, idag i skog och med förflyttning framåt längs med stigen. Jag måste säga att jag är  väldigt glatt överraskad över hur fint Milly jobbade på! Detta sätt att jobba i söket är ju helt nytt för oss, och det skiljer sig en hel del från så som vi gjort tidigare. Men den lilla racerråttan verkar fatta galoppen och forcerade fram som en galning i skogen. Det blev oftast helt raka, och på slutet ganska djupa skick, utan någon tvekan. Allt i stort sett utan kommandon. Häftigt!

Sök borde alla testa på!


Kommentarer
Postat av: Gerd Marit

Flinkeste Milly det! Jeg kan ihvertfall lese fra det dere skriver at dere gjør hva dere kan for å få Milly trygg og god - og trodde hundeeiere av i dag ikke er av den oppfatning at hvis hunden har "issues" så er ikke løsningen å "ta tyren ved hornene" og "presse gjennom en oppførsel. Stå på du Catrine - neste gang har du mer erfaring og vet hva du skal unngå - og en dag blir hundeholdet som du hadde forventet. Men - sånn er livet - man får utfordringer som man lærer mer av - og man går videre med erfaringer som få andre har - og det gjør dere bedre rustet for hva som kommer senere!

2011-12-09 @ 17:39:36
URL: http://www.corasblogg.blogspot.com
Postat av: Lisa

Där ser du, möten med en uppgift fungerar! Härligt! Blir det fel att köra med nos-dutt i sökträningen med figgar? Det kan sabotera ev tävlingsplaner, men om det senare var enklare att få in i vardagens hundmöten, tänkte jag..

2011-12-11 @ 17:09:45
URL: http://herrera.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0