Sökträning med flying

Idag testade vi något helt nytt på sökträningen. Det kallas sök i system, eller flying, och går att lära sig mer om på Canis.se
Tanken är att detta sätt att ta sig till figgarna i slutändan ska leda till väldigt raka och fina skick. Nu var det alltså absolut första gången som jag och Milly (och flera andra i sökgruppen) testade detta, så vi gjorde det väldigt enkelt. Vi höll till på en i stort sett öppen yta med helt synliga figgar. Föraren är placerad på stigen (idag hade vi inte ens en stig) med en figge på var sida om sig. Det ska gå en rak linje från figge 1 - förare - figge 2. Hunden ska utan kommando springa mellan figgarna, som bjuder på godis. När de belönat färdigt reser de sig upp och vänder ryggen till, och hunden får själv lista ut att det är dags att springa till nästa figge. Föraren står helt passivt på stigen, och agerar endast riktningsangivelse genom att vara vänd mot den aktuelle figgen. Idag stod vi som var förare kvar på samma ställe, men det är meningen att vi och figgarna sedan succesivt ska flytta oss framåt. Det ska till slut alltså bli ett väldigt rakt och fint sicksackmönster, där hunden kutar 50 m rakt ut åt båda håll, tätt passerande sin förares vänstar sida.

Nala på väg fram till mig, figge nr 2, för belöning. Längst bort har vi figge nr 1, och i mitten står förare Caroline.

 

Amigo har fått belöning hos figgen Anna, som rest sig upp och vänt ryggen till.

-Blire inge mer? undrar Amigo...

 

...innan han kommer på att det är dags att sticka till nästa figge.

 

Salsa äter skinkost på tub hos figgen Yvonne. Mums!

 

Vi blev förvånade över hur otroligt trötta hundarna blev av att bara springa fram och tillbaka mellan två figgar. Alla fattade väldigt snabbt och bra hur de skulle bära sig åt, men efter några repetitioner tog plötsligt krafterna slut och de kunde inte koncentrera sig längre. Någon började bära pinnar, någon sprang till ryggsäckarna och Milly tog pissepaus.
Här är ett klipp på Millys andra omgång, vi lyckades avbryta innan hon blev för trött den här gången. Skönt att ha nöjda ocg trötta hundar iallafall! :)






Kommentarer
Postat av: Anna med Salsa

Jag tycker också att det är förvånande hur ansträngande övningen faktiskt är för hundarna, men jag tror att det kommer ge resultat i skogen.

2011-12-04 @ 21:28:56
URL: http://medaptitpalivet.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0