Hundvakt, fortsättning

Ibland behöver man kanske liksom nå botten innan man verkligen tar tag i saker och börjar jobba sig uppåt igen. Det här med hundvaktsproblemet är något jag oroat mig över en lååång tid. När Milly var ny fanns det flera som testade att passa henne, men allteftersom det dykt upp mer och mer "försvårande omständigheter" har ju alltså listan blivit kortare och kortare.

Tack vare att jag skrev förra inlägget, så känns det som att vi ligger lite bättre till igen, när det gäller hjälp med passning. Möjligtvis kan kaaanske vara ett nytt litet samarbete vara på gång också, något som får funderas mer på. :)

Vi var hemma hos Tonys föräldrar igår och diskuterade hela hundvaktgrejen, och framförallt relationen mellan Milly och Tonys pappa. Vi bestämde att börja om från början med de två.. Milly brukar inte ha problem med andra människor som ignorera henne, vilket vi får de flesta att göra. Saken med Tonys föräldrar är ju att Milly känner dem väl, och har varit hos dem väldigt mycket i perioder. Man kan ju då tycka att hon borde klara av att hälsa på dem och att de besvarar kontakten, som hon gjort hela tiden innan. Men plötsligt passar det alltså inte längre damen.

Milly kom in i huset, och ingen låtsades om att hon var där. Hon sprang glatt runt och hejade på familjen, men utan att få nåt gensvar. Efter ett tag lugnade hon sig, och lade sig i soffan eller nåt. Då plockade vi fram en klicker och en godisskål, och Tonys pappa fick klickerträna Milly! Han började med att klicka enbart för ögonkontakt, och väntade på att Milly bjöd på beteenden. Sedan plockade vi in lite rekvisita, och det slutade med att Milly klättrade på, och låg i, en resväska, placerade leksaker i väskan, gick fot mellan pappans ben osv. Tror nog att både Milly och Tonys pappa hade himla kul :) Humören var på topp, och så avslutade vi där. Ingen blev morrad på, och Milly fick se sin farfar som en kul godisautomat. En viss hänförelse inför Millys initiativförmåga och "lättlärdhet" (hon kunde ju iofs de flesta sakerna sen innan) tyckte jag mig också märka ;)
Så här får vi nog fortsätta ett tag, så att det blir en ny vana, och så att Milly garanterat får positiva förväntningar på Tonys pappa.

Vi har testat ett liknande sätt som belöning i sökträningen. Vanligtvis har figgarna bjudit Milly på godis ute i skogen, direkt ur handen som "vanligt". Men efter att ha läst om olika belöningar i boken Sök i teori och praktik, så ville jag testa en ny grej. Milly hittar sin figge, och hos denna blir det lite mer jobb för godiset. Figgen har en klicker med sig, och väntar på att Milly bjuder på beteenden. Milly älskar ju att jobba för ett "klick-godis", tycker att det är mycket roligare än att bara en godisbit. Så, mitt ute i skogen har de en jättetrevlig stund tillsammans, figgen delar ut godisbitar efter att Milly gjort någonting, vad som helst. Väldigt snabba sitt och ligg är tydligen stora favoriter om Milly själv får välja. Enligt figgarna så verkade Milly vara ännu gladare än vanligt, när hon fick belöningen på detta sätt. Toppen!

Här är en fimlsnutt från i vintras. Milly blev förtjust i en okänd man på klubben, och började träna lite med honom! Han ber inte henne göra något, hon hittar på själv. Jag började fatta att det inte är så dumt att låta andra träna med Milly!


 


Kommentarer
Postat av: Marie

Härligt att det går bättre och att du fått ny motivation, är glad för eran skull...kramar

2011-11-21 @ 19:20:02
URL: http://mariesvovvar.blogspot.com
Postat av: Suvi

Träning med gensvar är belöning för människan! Det är inget tungt ok att lägga på nån annan, är man intresserad av hund gör man det gärna! :)

2011-11-21 @ 21:02:17
URL: http://suvi.se
Postat av: Karin, Nanny & Ruh

Vad roligt att se! Duktiga Milly!

2011-11-21 @ 22:26:19
URL: http://ruhbjornen.wordpress.com/
Postat av: Pernilla

Håller verkligen tummarna för att det ska bli bättre med hundvakt och allt.. Måste bara säga att Milly är ursöt på filmen, väldigt roligt att titta på :)

2011-11-22 @ 19:15:29
URL: http://franforstastund.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0